Dopingcontroleurs aan het woord

Dopingcontroleurs aan het woord

We hebben gevraagd aan de controleurs of zij iets over hun functie willen vertellen. Mauk, Corné, Niels en Erik hebben voor ons een aantal vragen beantwoord.

Hoe lang zijn ze al lid? Sommige controleurs doen al mee vanaf het begin, maar we hebben ook de ervaringen van controleurs die de afgelopen jaren erbij zijn gekomen.

Op de vraag waarom ze controleur zijn, is het belangrijkste antwoord: om te zorgen voor een schone sport, een eerlijke competitie. Bijkomende redenen zijn dat het gecontroleerde  liefhebbers de gelegenheid geeft te laten zien dat ze niets gebruiken, dat het een interessant gebied is om kennis op te doen en dat je op een andere manier een bijdrage kunt leveren aan de sport.

Wat is leuk en minder leuk aan het controleur zijn? Wat genoemd wordt als positief, is: de contacten met de liefhebbers waar je aan huis komt, hoe trots mensen vaak zijn dat ze gecontroleerd worden, ervaringen uitwisselen over de sport, de kennis die je kunt overdragen, de diversiteit van de hokken waar je komt: iedereen heeft weer andere methodes. Minder leuk is het als een liefhebber niet mee wil werken, dat je minder tijd hebt voor je eigen duiven als het druk is met controles en de vele kilometers die je soms maakt. Dat laatste komt omdat we momenteel onderbezet zijn en dus langere afstanden afleggen.

We hebben gevraagd welke eigenschappen een goede controleur heeft. Wat de controleurs qua karaktereigenschap vooral belangrijk vinden is, dat je integer en betrouwbaar bent. Ook moet je kunnen omgaan met vertrouwelijke informatie. Verder is het belangrijk dat je bij de controle nauwkeurig en volgens protocol werkt en alert bent.
Omdat het voor liefhebbers vaak toch een spannende gebeurtenis is, kun je deze op zijn of haar gemak stellen, ben  je vriendelijk maar doortastend en neem je de tijd om voorlichting te geven en vragen te beantwoorden. Je hebt een helder en duidelijk verhaal.

Waarom zou je controleur moeten of willen worden? Eind oktober verschijnt een oproep omdat we graag ons team uit willen breiden, om zo de controles over meer controleurs te kunnen verspreiden. Hier wat tips van de controleurs waarom je je zeker aan zou moeten melden:

  • Je werkt mee aan het eerlijker maken van de competitie
  • Je ontmoet veel verschillende liefhebbers en ziet daar hoe ieder dat op zijn eigen manier beleeft. We zijn een bijzondere groep mensen met een bijzondere hobby.
  • Het is een leuke aanvulling op je hobby
  • Je helpt mee aan een schone sport
  • Het is een leuk team om mee te werken, je gaat altijd met een collega op pad en bent eigenlijk altijd welkom.
  • Je doet veel informatie op over andere onderwerpen in je hobby


Tot slot: Omdat tijdens de controles is gebleken dat liefhebbers vaak weinig weten over het oneigenlijk gebruik van substanties bij postduiven, is een aantal controleurs al op pad geweest bij verenigingen om zelf, of in combinatie met een dierenarts, hier voorlichting over te geven.

Heb je als vereniging interesse, mail dan naar info@duivensportbond.nl  

 

 

INFORMATIE VOOR LEDEN

Informatie voor leden